Drobečková navigace

Úvod > AKTUÁLNĚ > Ministerstvo zemědělství jedná o programu na obnovu drobných venkovských staveb

Ministerstvo zemědělství jedná o programu na obnovu drobných venkovských staveb



Datum konání:
29.4.2015

Tisková zpráva – Zástupci Ministerstva zemědělství společně s ministerstvy pro místní rozvoj, kultury a obrany upravují nastavení dotačních programů, z nichž se financují opravy menších venkovských staveb. Cílem jednání je připravit takové programy, které by se vzájemně doplňovaly a co nejefektivněji by využily příspěvky ze státního rozpočtu.

„Záměrem programu je údržba a obnova stávajících kulturních prvků venkovské krajiny, které neslouží osobnímu užívání, ani se v nich nepodniká, ale jsou tradiční součástí venkova. Jejich obnova přispěje ke zvýšení atraktivity venkovského prostředí a zároveň podpoří cestovní ruch v regionech,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Ministerstvo zemědělství původně plánovalo vyhlásit program Udržování a obnova kulturního dědictví venkova ještě letos, ale kvůli účelnému využívání peněz ze státního rozpočtu ho zahájí v roce 2016. Do té doby nastaví program tak, aby doplňoval a přitom nezdvojoval podobné programy, které spravují například ministerstva pro místní rozvoj, kultury a obrany.

„Do příštího roku přesuneme 200 milionů korun na údržbu a obnovu drobných kulturních prvků venkovské krajiny. Žadatelé tak budou mít více času na přípravu žádostí o podporu. Výše dotace na jeden projekt může dosáhnout maximálně půl milionu korun,“uvedl Marian Jurečka.

Dotace budou moci získat obce, spolky, zájmová sdružení i jednotlivci na opravy kapliček, křížových cest, zvoniček, božích muk, smírčích křížů, soch, pomníků a alejí, které nejsou chráněny jako kulturní památky.

Hynek Jordán

ředitel Odboru komunikace MZe


Tvorba ISRÚ probíhá za finanční spoluúčasti Olomouckého kraje z POV 2013 ve výši 125.000,-- Kč.

pas_loga_upraveny02[6].jpg

SÍDLO MAS

Sídlo a kancelář MAS
Na cestě k prosperitě:
Doloplazy 15 (zámeček)

mas_sidlo.jpg

28. 3. Soňa

Zítra: Taťána

Maskáček

Maskáček "Zima 2013" (č. 9)

maskacek_zima_2013[1].pdf

Návštěvnost stránek

068890